Drie jongeren over opgroeien zonder geld

– door Maxime de Vries –
Wist je dat in iedere klas gemiddeld twee of drie leerlingen zitten die geen geld hebben voor nieuwe kleding, schoolreisjes of schoolboeken? Armoede komt vaker voor dan je denkt, maar je herkent het misschien niet zo snel. Hoe kijk je naar geld als je er zelf maar weinig van hebt, en hoe ga je daarmee om? Massi, Melvin en Merel vertellen je erover.

Massi (16)

Massi’s ouders vluchtten zeventien jaar geleden vanuit Afghanistan naar Nederland. Toen zijn ouders uit elkaar gingen, zijn hij en zijn negenjarige broertje bij zijn moeder gaan wonen.

Massi’s moeder heeft geen werk, maar is al een tijd aan het solliciteren als kapster. In het weekend bezoeken de zoons hun vader. Die koopt af en toe kleding en neemt z’n kinderen mee naar het park.

“Mijn moeder zorgt dat er altijd eten in huis is, dat vindt ze het belangrijkst. Pasta, lasagne, rijst. Meestal gerechten met goedkope basisingrediënten, maar die wel heel lekker zijn.” Voor luxeproducten heeft het gezin geen geld, “maar het is zoals het is”, zegt Massi nuchter.

Afgelopen zomer zijn Massi, zijn broertje en moeder voor het eerst op vakantie gegaan. “Mijn moeder heeft vijf jaar gespaard om ons mee te nemen naar Italië, voor mijn verjaardag. Dat was zo bijzonder!”

Klik hier voor het hele artikel (NPO3)